Bæredygtig browsing – er det muligt?

Når det kommer til browsing, eller med andre ord ”internetsøgning”, er der mange, som ikke ved hvilken magt eksempelvis Google har over dem. En artikel fra TV2 beskrev fornyligt, hvordan “Google har en fuldstændig kolossal magt. Der vokser jo folk op i dag, som har den forståelse, at hvis noget ikke findes på Google, så findes det ikke.” (kilde 1) Tag for eksempel Google Search, som er Googles meget populære søgemaskine brugt af hele 90.46% af verdens internetbrugere (2019). På en helt almindelig dag modtager Google omkring 63.000 søgninger i sekundet, og de ved lige præcis hvad du søger efter, hvor meget du søger, hvornår du søger, og hvordan de skal vise dig de mest relevante søgeresultater. Det er faktisk en kæmpe magt, som Google har i en digital verden, som de fleste folk slet ikke kender – en verden styret af en masse algoritmer og andet teknisk. En verden som er fyldt med både gode og onde folk. De fleste har nok prøvet at få en spam-mail, hvor man opfordres til at trykke på et link for at få skattekroner tilbage. Det kan gå meget galt for den ukritiske bruger. Men et eksempel på en lidt mere utydelig ondskab online er Snapchats ”streaks”. Her har du brug for både kritisk sans og lidt teknisk viden for at gennemskue, at Snapchat lokker dig til at bruge deres produkt igen og igen og igen. Ja man kan vel egentligt sige, at de manipulerer dig med psykologiske tricks.

Nå, men tilbage til Google. Med hver søgning i Googles søgemaskine er du med til at støtte Google, og alle dem som Google støtter… og alle dem som støtter dem, som Google støtter… ja du ved nok godt, hvor jeg vil hen. De sælger sandsynligvis din data for rigtig mange penge (populært kaldt ”big data”). Med andre ord: du har absolut ingen kontrol over, hvilket aftryk du har på naturen og klimaet, for du ved ikke hvor dine data håndteres, og hvad og hvem du uvidende støtter ude i den store verden. Du ved for eksempel heller ikke om det eller de datacentre, der håndterer din data, er drevet af vedvarende energi.

MEN den gode nyhed er, at der er mange bæredygtige alternativer til Googles populære søgemaskine. Hurra for det! Du kan få bæredygtige søgemaskiner fra datacentre, der drives af vedvarende energi og/eller hjælper naturen, bekæmper fattigdom eller andre velgørende formål. Personligt bruger jeg meget ”Ecosia” som søgemaskine – den nok mest populære bæredygtige søgemaskine. Med Ecosia støtter jeg bæredygtighedsprojekter rundt omkring i verden med hver eneste søgning + Ecosias servere drives af 100% vedvarende energi + Ecosias overskud går til træplantning i bl.a. Afrika. Du kan læse mere om Ecosia her: https://www.ecosia.org/

Ved at skifte fra Google Search som din søgemaskine til andre og mere bæredygtige søgemaskiner, kan du gøre verden til et bedre sted med hver eneste søgning. Udover Ecosia kan nævnes Verdensnaturfondens ”Panda Search”, hvor du støtter naturen i hele verden, ”Rapusia” som planter træer og hjælper børn i Afrika, og ”Ekoru” som fjerner plastik fra havet, planter ålegræs m.m.. Personligt har jeg alle nævnte installeret, så kan jeg støtte en af dem med 100 søgninger den ene uge, og en anden med 100 søgninger ugen efter. Dejligt.

Du tilføjer en ny søgemaskine ved at installere den som udvidelse/plugin i din browser, f.eks. Safari, Google Chrome eller Firefox. Du kan selvfølgelig også vælge en bæredygtig browser i form af f.eks.

Flere af de nævnte søgemaskiner, hvis ikke dem alle, sælger heller ikke din data videre til tredjepart, hvilket jeg i hvert fald synes er rart at vide. Jeg har undersøgt om det er muligt også at få en bæredygtig “browser”, og det er jeg ikke blevet meget klogere på. Jeg ved dog at f. eks. browseren “Brave” er en meget sikker browser, hvor du kan være ret sikker på, at din data ikke sælges eller stjæles. Med andre ord har du mere kontrol over, hvad du støtter ude i verden – og du tager magten fra Google ved ikke at bruge deres services. Ja du får faktisk endda lidt penge for at søge på nettet, så det er dig, der tjener penge på din data og ikke andre. Smart ikke? Tag din magt tilbage.

Så min anbefaling for nu er: installer en bæredygtig søgemaskine, og hvis du er lidt en IT-haj, så kig nærmere på Brave-browseren.

Kilder:

1: https://nyheder.tv2.dk/tech/2020-08-03-saa-stor-er-googles-magt-over-dig