En verden uden dirty gold, blood diamonds og “messy metals”?

Har du hørt om “blood diamonds” fra krigszoner, og om børn der sliddes op i mudderpøle i Afrika for at finde diamanter til dine smykker, som de bliver betalt nærmest intet for? Har du hørt om “dirty gold”, og om folk der med livet som indsats dykker ned i dybe skakter af muddervand med kun en tynd plastikslange i munden for at finde guld til din vielsesring? Eller om illegale guldgravere i Sydamerika, som fælder regnskov og bruger farlig kviksølv for at udvinde så meget guld som muligt? Førhen livrige skove og floder, der nu er forurenet med store mængder kemikalier?

Uanset hvad dine svar er til de spørgsmål, så håber jeg det her blogindlæg kan gøre dig klogere, og at du vil læse det til bunds. Tusind tak for din tid.

Noget du måske ikke har hørt om er, hvad jeg vil kalde “messy metals” – udvinding af metaller fra enorme miner rundt omkring i verden med store konsekvenser for naturen, miljøet og klimaet. Aluminium til din nye cykel fra mineralet Bauxit, Lithium til din elbils batteri fra mineralet Lepidolit, Kobber til dine ledninger fra kobbermineraler som Cuprit og Malakit, Jern fra Hæmatit, Sølv til dit ur fra mineralet Galena, Titanium til din body piercing fra mineralet Ilmenit….. ja listen er lang.

Hold godt fast, for det her bliver en lang rejse. Der opdigtes en smule med landene for budskabets skyld:

Lad os tage Kobber, for eksempel. Kobber er ikke bare noget, der findes klar i klippeblokke ligesom granit eller marmor til nem transport til Danmark. Nej tværtimod. Et eller andet sted i verden, lad os sige Sydafrika, er der en kæmpe mine med en masse benzintunge maskiner. I minen sprænges klipperne med dynamit eller ammoniumnitrat – altså i øvrigt det samme som ødelagde store dele af Beirut i 2020. Derefter finknuses klippestykkerne, som indeholder kobbermineralerne. Derefter skal kobberet fra de kobberindholdige mineraler i klipperne udvindes, forædles og behandles, så det bliver til 100% ren kobber. Derefter skal kobberet transporteres til Taiwan, hvor det kan blive til store tykke strenge, rør eller plader. Derefter skal f.eks. strengene til en fabrik i Singapore, hvor de laves til helt tynde ledninger. Derefter skal ledningerne til en fabrik i Kina, som bruger dem i produktionen af dit TV. Derefter skal dit TV fra Kina til et storlager i Danmark eller Europa. Derefter skal TV’et transporteres til butikkerne. Derefter skal du købe TV’et og fragte det hjem til dig for at bruge det i nogle få år for så at skifte det ud med et nyt, fordi det gamle ikke var stort og moderne nok. TV’et smider du så måske på genbrugspladsen, hvor materialerne så heldigvis ofte kan genbruges og laves til nye produkter (muligvis et sted i “udlandet” … *host host*). Men langt fra alle lande er så heldige overhovedet at have et genbrugssystem til at håndtere de store mængder affald, som vi mennesker dagligt smider ud. I nogle lande ender affaldet ofte bare på enorme lossepladser til afbrænding.

Med andre ord: den lille smule kobber i dit TV har været på en lang rejse. Og så er der i øvrigt også plastikket, guldet, glasset, LED-dioderne osv…

Selvom der er blevet oprettet et stort forum (IGF) for global bæredygtig minedrift, så foregår der stadig rigtig meget ikke-bæredygtig minedrift ude i verden. Og det er ofte enormt svært, hvis ikke endda umuligt, at spore f.eks. guldets oprindelse. Ved din lokale guldsmed kan du dermed sjældent blive klogere på, om guldet kommer fra illegal minedrift eller krigsramte lande. Guldet hos din guldsmed kommer ofte fra milliardvirksomheder i Schweiz, der importerer guldet fra hele verden – og ikke altid lige har helt styr på, hvor guldet er produceret. Eller med andre ord: måske egentligt er ret ligeglade, så længe du ikke rammer dem på deres økonomi og omdømme.

En anden sag er al transporten fra Sydafrika til Asien til Danmark – ofte med store forurenende skibe.

Jeg synes det der med bæredygtige forsyningskæder, inklusiv bæredygtig produktion og transport, er et meget vigtigt emne at få snakket om. Især i den her tid, hvor vi i eksplosiv grad (pun intended) udvinder lithium til batterier. Hvor kommer lithiumet fra? Hvordan er det blevet produceret? Har produktionen af det haft så stort et CO2-aftryk, at din elbil måske slet ikke er så bæredygtig? Hvem udregner Co2-aftrykket? Hvem skal sørge for, at lithium ikke bliver endnu en “dirty business” ligesom med guld fra Asien, diamanter fra Afrika og avocadoer fra Mexico? Er det politikerne, virksomhederne, borgerne?

Mit skriv har forhåbentligt sat nogle tanker i gang hos dig. Jeg kan anbefale dig at se de to tankevækkende, og lidt skræmmende, engelsksprogede videoer nedenfor om dirty gold. Næste gang du skal have en ny guldring, så tænd for din kritiske sans og spørg sælgeren, om guldet er lavet af genanvendt guld eller bæredygtigt produceret guld. Du kan nok ikke altid få et klart svar, men det er forsøget værd.

Links: