En naturlig historie

Mit navn er Jakob Aandstad Sørensen. Jeg er 26 år og selvstændig naturformidler, foredragsholder og professionel beatboxer. Jeg er uddannet cand.it. i Digital Design fra Aarhus Universitet med særlig interesse for digital naturformidling. 

I min fritid “kratlusker” jeg, hvor jeg leder efter arter i naturen – gerne sjældne sommerfugle, orkidéer eller biller. Hvis jeg ikke kratlusker, så leder jeg efter sten og mineraler i naturen i hele verden. Hver sten og mineral bliver grundigt undersøgt. Jeg kan faktisk kigge på den samme sten i timevis. At tage på skattejagt er noget af det bedste jeg ved, og jeg drømmer nærmest året rundt om at finde sjældne sten og mineraler i naturen. Selvfølgelig gerne de værdifulde af slagsen. Af og til bliver en skattejagt også til en underholdende video på min YouTube-kanal DetHeltVildt. 

Jeg har formidlet om natur, klimaforandringer, plastikforurening, naturforvaltning m.m. siden 2014 og er meget passioneret. For mig er passion afgørende for at inspirere andre til at gøre en forskel. Jeg tror på at hvis vi alle føler, at vi kan gøre en forskel, så er det nemmere at gøre denne forskel. I mit arbejde kombinerer jeg min passion med fagligt funderet viden om, hvordan vi alle nemt og effektivt kan være med til at give planeten en smukkere fremtid end den, vi har tilbudt den indtil nu. 

Jeg har oplevet over 1000 arter i Danmark, og kan navnet på meget af det, jeg ser i naturen – uanset om det er i Danmark eller i udlandet. Det betyder meget for mig at have dette tætte forhold til naturen – især når jeg formidler. Min formidling er drevet af passion og fascination. Med denne indre energi ønsker jeg at inspirere folk til at være nysgerrige på naturen. Ja måske endda blive lige så forelsket i naturen, som jeg er og har været siden, at jeg kravlede rundt i træer ved Vejle Fjord som barn.

Jeg er vokset op i naturen på en gård med skov, sø og eng. Jeg har gået i naturbørnehave og rejst meget til naturområder i Norge og Frankrig som barn. Jeg ved hvad det har givet mig at være i tæt kontakt med naturen lige fra starten. Det har givet mig en masse hudafskrabninger og et tæt bekendtskab med frygt. Følelsen af frygt da en gren knækkede under mig, og jeg nær blev kvalt, fordi en gren længere nede tog fat i min krave. Frygten da jeg faldt i en sø og fik vand indenbords. Frygten da jeg blev begravet under et par meter sne ude af stand til at bevæge mig. I alle tilfælde overlevede jeg heldigvis med hjælp fra andre. Men den tætte kontakt til frygten, som naturen har givet mig, har givet mig en sund indstilling til livet – en dyb taknemmelighed i lyse tider og en evne til at finde indre styrke og tro på mig selv i mørke tider. Jeg har lært at udfordringer er uundgåelige, og det gælder om at holde godt fast i de gode grene i livstræet – men ikke så godt fast, at man ikke tør kravle hverken op i toppen eller ned igen i frygt for at falde. Ja kort sagt har naturen været med til at give mig et stærkt og sundt sind. Det er noget jeg håber børn i dag og i fremtiden også kan få med hjælp fra naturen. Jeg mener børn bør have adgang til et godt klatretræ – gerne uden at forældrene kigger på.

For mig er naturen et frirum fyldt med eventyr. I naturen bliver jeg udfordret. I naturen bliver jeg inspireret. I naturen får jeg fantastiske oplevelser. I naturen mærker jeg livet. 

Ikke mindst ved jeg, at jeg altid kan finde ro i naturen.

God natur gavner alle

Jeg ønsker at alle skal have god natur indenfor cykelafstand – uanset om man bor på landet eller i storbyen. Det er ikke kun til gavn for naturen, det er også til gavn for folks fysiske og psykiske helbred. Efterhånden som flere og flere mennesker flytter til den travle og forurenede storby – typisk langt væk fra naturområder – er der et stigende behov for at få mere bynatur. Vilde hjemmehørende blomster i parker og stræder, træer i storcentre, grønne vægge og tage, bæredygtigt landbrug i byen, græssende dyr lige uden for byskiltene og måske endda i byens parker. Det ville være godt for naturen. Godt for miljøet. Godt for luftkvaliteten. Godt for klimaet. Godt for folkesundheden. Godt for rigtig meget.

Artikler:

“Naturformidler. ‘Kunne vi ikke gøre tingene på en ny måde til gavn for naturen?'” (Jyllands-Posten 12/1 2021):

https://jyllands-posten.dk/jpaarhus/aarhus/ECE12682384/naturformidler-kunne-vi-ikke-goere-tingene-paa-en-ny-maade-til-gavn-for-naturen

“Aarhus byder på naturnørderi for alle” (Aarhus Panorama d. 18/11 2020):

https://aarhuspanorama.dk/aarhus-byder-paa-naturnoerderi-for-alle/

“Unge finder fristed i skovene ved Aarhus: Vi er vilde med det vilde” (Aarhus Stiftstidende d. 13/9 2020):

https://stiften.dk/artikel/unge-finder-fristed-i-skovene-ved-aarhus-vi-er-vilde-med-det-vild

“Kridtaktivisme på gaden: Unge giver ukrudt kærlighed” (TV2 Østjylland d. 11/9 2020):

https://www.tv2ostjylland.dk/aarhus/kridtaktivisme-paa-gaden-unge-giver-ukrudt-kaerlighed

“Planteaktivisme: Kridtstreger gør opmærksom på vilde planter” (Danmarks Naturfredningsforening d. 14/8 2020):

https://www.dn.dk/nyheder/planteaktivisme-kridtstreger-gor-opmaerksom-pa-vilde-planter/

“Unikt syn i Danmark: Kæmpe rovfugl svømmer butterfly” (Ekstra Bladet d. 22/10 2019):

https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/unikt-syn-i-danmark-kaempe-rovfugl-svoemmer-butterfly/7842240

“Som taget ud af BBCs Planet Earth: Havørn svømmer butterfly i Egå Engsø” (DR Østjylland d. 18/10 2019):

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/oestjylland/som-taget-ud-af-bbcs-planet-earth-havoern-svoemmer-butterfly-i-egaa

“Ørn fangede for tung fisk – måtte svømme butterfly i land” (TV2 Nyhederne d. 17/10 2019):

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2019-10-17-oern-fangede-for-tung-fisk-maatte-svoemme-butterfly-i-land ​

Radio, podcast m.m.:

“Kridtaktivisme” (live-indslag i Snoozeren på Radio LOUD d. 12/10 2020). Indslaget starter ved 32:16:

https://radioloud.dk/podcast/kridtaktivisme/?fbclid=IwAR3-RTEgaL5_H1PtDMUVCvHcL64v0-CXiLwqAafNAZ29qY6UFMF7rt3mEJI

“Den nye kridttid” (Vildspor på Radio 4 d. 24/9 2020):

https://podimo.com/dk/shows/d2bb3e2d-9a43-47f7-9a56-42d4e77de881/episode/0ec0f3b0-bbf7-4716-a8a9-cd0d5aec2d89

“Naturens Dag og Svampejagt” (live-indslag i Snoozeren på Radio LOUD d. 7/9 2020). Indslaget starter ved 32:58:

https://radioloud.dk/podcast/7726/

Om krystaljagt – live fra Kongsberg i Norge (live-indslag i Snoozeren på Radio LOUD d. 6/7 2020). Indslaget starter ved 33:20:

https://podcasts.apple.com/us/podcast/snoozeren-6-juli-2020/id1508538351?i=1000482817791


Følg mig